Uncategorized

Superżywność – co musisz wiedzieć na jej temat?

Ciągle rośnie świadomość ludzi na temat zdrowego trybu życia. To dobrze, ponieważ jedząc zdrowe posiłki i uprawiając regularną aktywność fizyczną, możemy uniknąć wielu poważnych chorób cywilizacyjnych i mieć dużo energii na co dzień. Z pewnością w sklepach zetknęliśmy się na produkty pod egzotycznie brzmiącymi nazwami: matcha, goji, quinoa, czy spirulina. Zaliczane są do grupy tzw. superżywność. Czym ona jest i co powinniśmy o niej wiedzieć?

Superfood — co to właściwie jest?

Status superżywności posiadają produkty, które zawierają w swoim składzie dużo dobroczynnych dla naszego organizmu substancji odżywczych. Mają one działania zapobiegające różnym chorobom oraz powszechnie uważane są za takie, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Niektóre superprodukty z pewnością znamy i stykamy się z nimi na co dzień. Jest to np. cebula oraz czosnek.

Minusem stosowania takiego nazewnictwa jest fakt, że ludzie mogą uznawać tylko i wyłącznie egzotycznie brzmiące nazwy produktów jako bardzo zdrowe i pożądane w diecie. To z kolei powoduje utratę z pola widzenia innych wartościowych produktów. Tymczasem to różnorodność w diecie jest aktualnie najważniejsza. Czerpanie witamin i minerałów z różnych produktów spożywczych daje nam szanse na dostarczenie wszystkich potrzebnych związków.

Zróżnicowane menu

Włączenie do diety produktów z kategorii superfood ma oczywiście sens, jeżeli stosowane są w umiarze i wykorzystywane są obok, a nie zamiast innych elementów jadłospisu. Spożywanie jedynie modnych i mocno reklamowanych produktów może prowadzić do braku substancji odżywczych pochodzących z innego asortymentu. Ważny jest więc umiar i rozsądne planowanie posiłków.

Po jakie produkty superfood naprawdę warto sięgać?

W naszej diecie powinno znaleźć się całe spektrum warzyw i owoców. Nie poprzestawajmy tylko na danej grupie żywności. Próbujmy, przyrządzajmy i sprawdzajmy wszystkie zdrowe przekąski i produkty żywnościowe. Tylko wtedy mamy szanse zasilić kompleksowo organizm we wszystkie potrzebne związki. Harvard Medical School opracował na swoim blogu listę 10 superprodutow, które warto włączyć do swojej diety, a są to:

  • Ryby,
  • Owoce jagodowe,
  • Oliwa z oliwek,
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • Warzywa liściaste ciemnozielone,
  • Warzywa krzyżowe,
  • Pomidory,
  • Jogurty,
  • Rośliny strączkowe.